Wastips

Handige tips om duurzaam te wassen

Van het sorteren van de was en het selecteren van het juiste wasmiddel tot drogen – zie hier enkele nuttige tips.

De was sorteren en voorbehandelen

De was sorteren

  • Type stof: was geen gevoelige stoffen, bijv. wol of zijde, samen met sterkere stoffen, bijv. handdoeken.
  • Wastemperatuur: kijk goed naar de zorgsymbolen op de etiketten van de kledingstukken. Hiermee word je geïnformeerd over de temperatuur waarop de stof kan worden gewassen.
  •  Mate van bevuiling: was geen licht bevuilde kleren of kleren die slechts een korte tijd zijn gedragen samen met zeer bevuilde stoffen.
  •  Kleurintensiteit (alleen kleuren wassen): rode en zwarte kledingstukken zijn in het bijzonder gevoelig voor verkleuring en moeten daarom samen met kledingstukken van gelijke kleur worden gewassen. Zie de instructies op het etiket.

De was voorbehandelen

  • Zeer bevuild textiel moet onmiddellijk worden gewassen. Verse vlekken kunnen gemakkelijker worden verwijderd dan al ingedroogde vlekken.
  • Je kunt vlekken voorbehandelen met Persil Power Gel of Persil Color Gel. Doe gewoon wat Gel op de vlek en laat maximaal 10 minuten inwerken.

 

De wasmachine laden

Door de wasmachine op de juiste manier te laden, kun je geld en energie besparen. Als de machine te vol is, kan de was in de trommel niet op de juiste manier draaien en zal de was niet volledig schoon worden. Als je te weinig was in de machine stopt, verspil je onnodig energie.

Vuistregel voor een normale wascyclus: een opgeheven en uitgestrekte hand moet nog in de trommel passen boven de was. Voor fijne was of wol moet niet meer dan de helft van de wastrommel worden gevuld.

Daarnaast kun je kijken naar de aanbevelingen van de wasmachinefabrikant voor de verschillende wasprogramma's.

Het wasmiddel en de wasmachine selecteren

De Power-producten voor witte was:

Wij raden het volgende aan voor het langer behouden van de schakering van gekleurde stoffen:

Voor het langer behouden van donkere en zwarte stoffen:

Juiste dosis

Je vindt de exacte doseringinstructies op elke Persil-verpakking.

Je vindt een aantal extra nuttige tips op deze pagina:

  • De juiste hoeveelheid wasmiddel hangt af van de hardheid van het lokale water en de mate van bevuiling van je stoffen - zie de doseertabel voor het product.
  • Het waterbedrijf kan je meer informatie verschaffen over de hardheid van het water. Hun contactgegevens kunt je terugvinden op facturen of op het internet.
  • Als je een wasmachine hebt met een capaciteit van meer dan 5 kg, vindt je afzonderlijke informatie voor aanvullende dosering voor maxi-machines op onze producten.
  • Een meetapparaat met schaalverdeling helpt bij het meten van de vereiste hoeveelheid wasmiddel. Vraag gewoon om een gratis Persil-maatbeker of gratis doseerbal. Als je vragen hebt, kunt je contact opnemen met onze experts via (0800) 111 2290.

Het wasprogramma selecteren

Voorwas: een voorwas is alleen nodig voor zeer vuile was.

Belangrijkste wascyclus: selecteer de wascyclus en de wastemperatuur afhankelijk van het soort stof en de mate van bevuiling. Meer informatie is te vinden op de waslabels van de kleding.

Draaicyclus: de diverse wasprogramma's regelen automatisch de draaicyclus. Maar reduceer de draaicyclus (minder omwentelingen) of vermijd deze helemaal voor uiterst gevoelig wasgoed.

Na het wassen

Haal het wasgoed zo snel mogelijk na het wassen uit de wasmachine en droog het. Hierdoor voorkom je dat de vochtige was een onprettige geur ontwikkelt. Ook reduceer je zo plooien en bespaar je energie door korter en gemakkelijker strijken.

Drogen in de open lucht

Hang je was bij voorkeur direct na het wassen op. Hierdoor voorkom je schimmelvlekken en onnodige plooien. Begin de was glad te strijken bij het ophangen aangezien het strijken hierdoor gemakkelijker wordt. Overhemden en blouses kunnen worden gedroogd op de kleerhanger. Leg wol en zijde horizontaal en laat deze stoffen niet in de zon drogen.

Drogen in de wasdroger

Een droogtrommel bespaart je niet alleen de moeite om je was op te hangen. Handdoeken worden bijvoorbeeld ook lekker zacht in de droger. Maar stop geen fijne was in de wasdroger. De behandelsymbolen geven aan of de betreffende stof geschikt is voor de wasdroger.