Vlekken verwijderen: de juiste truc bij elk vlek

Iedereen met kinderen weet dat een leven ZONDER vlekken een illusie is ... Wilt u hun (én uw) outfits toch zo lang mogelijk in optimale conditie houden? Dan zijn hier enkele handige tips om vlekken te verwijderen, die uw kleding er weer schoon doet uitzien en ze ook beschermt.

Hoe verwijder je koffie- en theevlekken

Begin bij het begin - stap per stap

Stap 1: Behandel de vlek zo snel mogelijk voor deze opdroogt in de stof. Probeer voorzichtig al zoveel mogelijk van de vlek te verwijderen. Kies bij hardnekkige vlekken voor een gepaste vlekkenverwijderaar als voorbehandeling.

Stap 2: Vlekkenverwijderaar voldoende lang ingewerkt? Dan is het tijd voor de wasbeurt. Kies de juiste producten voor het beste resultaat. Gebruik bv. het vloeibare Persil® Universal Gel en de Discs™ voor witte en gekleurde was en ga bij delicate stoffen zoals viscose of wol voor een milder wasproduct.

Stap 3: Was het kledingstuk in de machine. U vindt de aanbevolen maximumtemperatuur bij de instructies op het waslabel van uw kledingstuk.

Klaar! Controleer of de vlek volledig is verdwenen. Neen? Herhaal het wasprogramma dan opnieuw.

Tip van onze expert: Controleer of de kleding wel kleurvast is voor u de gekleurde stoffen voorbehandelt met een vlekkenverwijderaar.

Vlekken verwijderen - tips

Een moment van onoplettendheid is genoeg om dat glas rode wijn over uw favoriete jeans heen te krijgen. Spaghetti bolognese heeft ook de vervelende gewoonte om op je witte hemd te landen! Denk dan niet meteen dat u nieuwe kleren moet kopen. En dat nagenoeg onvervangbare truitje hoeft ook niet onmiddellijk in de vuilbak. Om vlekken te verwijderen, geeft u het best niet te snel op! Er zijn altijd nieuwe tips om van vlekken af te komen en innovatieve producten die het steeds makkelijker maken.

Vlekken verwijderen - hoe begint u eraan?

Niet alle vlekken zijn gelijk. Hoe vuil uw kleding is, bepaalt of er een specifieke behandeling nodig is. Vlekken op basis van proteïnen (eiwitten), zoals bloed, zijn anders dan oliehoudende vlekken van een saladedressing bv. of roze lippenstift. U kunt ze niet op dezelfde manier aanpakken. Dat geldt ook voor het soort stof dat u behandelt: Vlekken verwijderen uit katoen is over het algemeen gemakkelijker dan uit zijde of linnen omdat de vezels tegen meer bestand zijn.

Vlekken verwijderen - stap per stap

Er zijn tal van oplossingen en tips om vlekken te verwijderen, van de ‘gouden raad van tante Kaat’ over huishoudzeep tot specifieke vlekkenverwijderaars. Om een vervelende vlek uit een kledingstuk of ander textiel te krijgen, houdt u zich best aan de methodes die u al geprobeerd hebt en waarvan u weet dat ze werken.

Handel snel

Heeft uw dochter tijdens het avondeten tomatensaus op haar witte lievelingsrokje gemorst? Dan is enkel van outfit wisselen niet genoeg. De rok gewoon in de wasmand smijten ook niet, wel integendeel. Hoe langer de vlek op de stof blijft zitten, hoe dieper ze in de vezels kan doordringen. En ook al had u liever eerst verder gegeten, als u de vlek meteen behandelt, vergroot u aanzienlijk de kans dat uw dochters favoriete kledingstuk gered kan worden.

Behandel de vlek voor

Als het niet direct in de wasmachine kan, kunt u de bevlekte kledij altijd al voorbehandelen. Kies het gepaste wasmiddel en een geschikte vlekkenverwijderaar. Bij oliehoudende vlekken is het vloeibare Persil® wasmiddel de beste oplossing. Kies de juiste vlekkenverwijderaar en test hem eerst op de binnenzijde van het kledingstuk uit om er zeker van te zijn dat hij de vezels of kleuren niet aantast. Volg ook altijd de gebruiksinstructies bij de vlekkenverwijderaar.

 

En dan de wasmachine in

Na de voorbehandeling mag het kledingstuk de wasmachine in. Gebruik Persil® Universal Gel of Persil® 4in1 Universal Discs™, allebei ontwikkeld met de Deep Clean-technologie om vlekken doeltreffend te bestrijden. Ook als het om een hardnekkige vlek lijkt te gaan, is het niet nodig uw wasmachine tegen een hogere temperatuur te laten draaien dan die vermeld op het waslabel – u wilt niet dat uw kleding krimpt, toch?

Een laatste inspectie

Controleer meteen na afloop van het wasprogramma of de vlek wel degelijk weg is. Anders moet u de hele procedure nog een keertje herhalen.

Vlekken verwijderen: tips voor elk type vlek

Dankzij uw onhandige kinderen aan de eettafel, bent u waarschijnlijk al een paar keer sausvlekken tegengekomen. maar wat gebeurt er als je voor een meer ongewone taak staat, zoals van een balpen of inkt, mascara, nagellak of wax? Onze vlekkenadviseur geeft u uitgebreide en waardevolle tips over hoe u nagenoeg elke denkbare vlek kunt verwijderen. Zo blijven de favorite outfits en textiele van uw gezinsleden langer mooi.

Meer producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Universal Gel

 • Persil Color Gel

  Persil Color Gel

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Power Poeder

Recentste artikels

 • Hoe verwijder je fruit- en groentevlekken

  Hoe verwijder je fruit- en groentevlekken

 • Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

  Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

 • Hoe kunnen voedselvlekken worden verwijderd

  Hoe kunnen voedselvlekken worden verwijderd