Rode wijnvlekken uit tafelkleden en servetten verwijderen

Een glas rode wijn, kaarsen en de juiste muziek kunnen een gewoon diner in een romantisch diner omtoveren. Maar één momentje van onoplettendheid en de rode wijn uit het glas belandt op uw witte tafelkleed of stoffen servetten en veroorzaakt lelijke vlekken. Het belangrijkste is nu om onmiddellijk in actie te schieten. Zo verhoogt u de kans dat u permanente rodewijnvlekken op uw mooie tafellinnen vermijdt. Wij leggen uit hoe u het beste te werk gaat.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Controleer eerst het waslabel om er zeker van te zijn dat het stuk textiel met de vlek in de machine mag worden gewassen. Kies een geschikt wasmiddel van Persil.

Stap 02: Dep de vlek met een vochtige, schone doek. Gebruik vervolgens het gekozen vlekkenzout of de gekozen vlekkengel om de vlek voor te behandelen. Laat de vlekverwijderaar enige tijd inwerken zoals er op de verpakking wordt beschreven.

Stap 03: Was het tafelkleed of de servetten na de voorbehandeling met de gepaste hoeveelheid wasmiddel voor ‘sterk vervuild’ wasgoed en zo heet mogelijk – controleer hiervoor het waslabel.

Klaar! Controleer na de wasbeurt of de vlek volledig is verwijderd. Als er nog resten van de rodewijnvlek zichtbaar zijn, herhaalt u de hierboven beschreven stappen. In geval van bijzonder hardnekkige vlekken kunt u het tafelkleed of de servetten ook een paar uur in een mengsel van warm water, wasmiddel en vlekverwijderaar laten weken en vervolgens wassen zoals gewoonlijk.

Tip van de professional: Laat de rodewijnvlek nooit indrogen. Dan wordt het veel moeilijker om de vlek uit de stof te verwijderen. Als u geen vlekverwijderaar bij de hand hebt, dept u de vlek af en toe met een vochtige doek tot u het stuk textiel in de wasmachine kunt stoppen. Zo voorkomt u dat de vlek indroogt.

Waarop moet u letten als u rodewijnvlekken uit tafelkleden en servetten verwijdert

Hoe sneller u de vlek behandelt, hoe doeltreffender de behandeling zal zijn. Belangrijk: Laat uw tafelkleden of servetten nooit volledig drogen als er nog resten van de vlek zichtbaar zijn. Anders zullen de vlekkenresten alleen maar dieper in de vezels dringen, wat de nabehandeling aanzienlijk bemoeilijkt. Om uw feestdis of de tafel voor het volgende diner bij kaarslicht weer met een stralend wit tafelkleed te kunnen versieren, gaat u bij de behandeling van vlekken als volgt te werk:

Kies een wasmiddel en een vlekverwijderaar

Gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor het soort stof en voor de kleur van de stof. Gebruik bijvoorbeeld

Voorbehandeling

Om rodewijnvlekken uit tafelkleden en servetten te verwijderen zonder resten achter te laten, moet u zo snel mogelijk handelen. Dep de vlek eerst met een vochtige, schone doek zodat deze het vocht van de vlek kan opnemen – niet vegen of wrijven, dit maakt de vlek meestal alleen maar groter. Houd de vlek vochtig tot u het tafelkleed of de servetten in de wasmachine stopt. Breng hiervoor verschillende keren koud water op de vlek aan.

Bestrijk de vlek vervolgens met een vlekverwijderaar en wrijf het zachtjes in. Laat het product enige tijd inwerken – de exacte inwerktijd staat vermeld op de verpakking van de vlekverwijderaar.

Wassen en spoelen

Stop het tafelkleed of de servetten met de rodewijnvlek na de voorbehandeling in de wasmachine zonder eerst uit te spoelen. Gebruik voor de wascyclus de wasmiddeldosering voor ‘sterk vervuild’ wasgoed. Controleer altijd de aanbevolen wastemperatuur op het waslabel en zorg ervoor dat u het stuk textiel niet te warm wast. Bij rodewijnvlekken is een wastemperatuur van 40 tot 60 graden Celsius optimaal.

Controleer of de vlek er nog is

Als de vlek nog steeds zichtbaar is, herhaalt u de voorbehandeling en de wasbeurt en voegt u vlekverwijderingsgel toe aan uw wasmiddel voor de hoofdwasbeurt.

Tip: De beste manier om bijzonder grote en hardnekkige rodewijnvlekken op uw feestelijke tafelkleden en servetten te verwijderen, is om ze een paar uur in een oplossing van warm water, wasmiddel en vlekverwijderaar te laten weken en ze vervolgens te wassen.

Rodewijnvlekken uit verschillende tafelkleedstoffen verwijderen

Afhankelijk van het materiaal waarvan uw tafelkleed is gemaakt, kan de procedure om rodewijnvlekken te verwijderen, variëren. Voor linnen of katoenen tafelkleden of servetten volgt u gewoon de bovenstaande stappen. Met een beetje geluk en het juiste wasmiddel bent u na de eerste wasbeurt van de vlek af.

Vinyl tafelkleden zijn relatief poreus en delicaat – als u niet snel genoeg handelt, kunnen de tannines in de wijn de stof van het tafelkleed permanent verkleuren. Voor vinyl zijn zowel zachte als meer intensieve reinigingsmethoden geschikt. Nadat u de vlek(ken) hebt verwijderd, moet u de stof echter altijd grondig uitspoelen en laten drogen. Als u de stof niet laat drogen of de vlekverwijderaar te lang laat inwerken, kan het vinyl ook verkleuren of broos worden.

Ingedroogde rodewijnvlekken op tafelkleden en servetten verwijderen

Als de rode wijn is ingedroogd, moet u de vlek opnieuw bevochtigen voordat u deze daadwerkelijk behandelt. Enkel zo zult u de vlek volledig kunnen verwijderen. Meng hiervoor uw wasmiddel met warm water en dompel het tafelkleed of de servetten erin onder. Na ongeveer een uur haalt u het stuk textiel uit het mengsel van wasmiddel en water, behandelt u de vlek voor met het wasmiddel of een geschikte vlekverwijderaar en wast u het textiel zoals er hierboven wordt beschreven.

Verschillende soorten vlekken op tafelkleden en servetten

Het risico dat er rode wijn, vet, plantaardige olie, was en andere vlekken op tafelkleden en servetten komen, is groter dan op de meeste andere stukken wasgoed. Vlekken zijn immers zo goed als zeker van de partij als u heerlijke braadsauzen, een lekker glas rode wijn en andere lekkernijen op de romantisch of feestelijk gedekte eettafel zet. Maak u zich echter geen zorgen, zelfs hardnekkige vlekken zoals deze kunt u met de juiste stappen snel verwijderen. Dan ontvangt u bij het volgende feestmenu uw gasten met een stralend schoon tafelkleed en fijne stoffen servetten. Andere tips om vlekken te verwijderen, vindt u zeker ook in onze chatbot.

Meer producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Universal Gel

 • Persil Color Gel

  Persil Color Gel

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Power Poeder

Recentste artikels

 • Hoe verwijder je vlekken van glühwein?

 • Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

  Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

 • Vlekken verwijderen

  Hoe krijgt u vlekken uit de kleding?