Verwijder vlekken van huisdieren met gemak!

Grote honden, kleine hamsters, aanhalige katten en schattige cavia's: we houden allemaal van onze huisdieren en nemen het hen niet kwalijk als ze een vlek op onze kleding of ander textiel maken. Gelukkig is er meestal een manier om door huisdieren veroorzaakte vlekken te verwijderen – ongeacht of de vlekken het gevolg zijn van urine, uitwerpselen, modder of iets anders. De juiste producten en een beetje knowhow maken korte metten met de meeste vlekken.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Maak het kledingstuk klaar om te wassen. Als het gaat om een vlek die door uitwerpselen of modder werd veroorzaakt, moet u eerst en vooral de vaste stoffen zoveel mogelijk verwijderen. Dep ook altijd zoveel mogelijk vocht uit de vlek.

Stap 02: Behandel de vlek voor door Persil Universal Gel wasmiddel op de vlek aan te brengen. Laat het wasmiddel een paar minuten inwerken en doe het kledingstuk dan in de wasmachine.

Stap 03: Afhankelijk van het soort stof dat u moet behandelen, kiest u een geschikt wasmiddel van Persil. Was de kleding op de maximale temperatuur die de stof kan verdragen. U vindt deze informatie op het waslabel.

Klaar! Controleer of de vlek is verdwenen voordat het stuk textiel in de wasdroger verdwijnt. Als er resten achterblijven, moet u de voorbehandeling en de wascyclus herhalen.

Tip van de professional: Gebruik uw neus! Op donkere en gekleurde stoffen zijn vlekken van huisdieren vaak nauwelijks zichtbaar. Maar ze kunnen vaak snel worden opgespoord door aan de stof te ruiken.

Vlekken van huisdieren verwijderen

Zo verwijdert u vlekken van uw huisdier op kleding en ander textiel.

Kies een wasmiddel en een vlekkenverwijderaar

Het maakt niet uit wat de oorzaak van de vlek is: de keuze voor de vlekkenverwijderaar en het wasmiddel hangt af van de kleur en het soort stof van de kleding.

Behandel de vlek van uw huisdier voor

U komt net de deur binnen en de hond springt vrolijk tegen u op en laat enkele pootafdrukken op uw broek achter. Of u hebt de cavia op uw schoot genomen om hem te aaien en het diertje heeft een ‘ongelukje’ gehad. Niet echt reden tot paniek, maar u handelt best onmiddellijk: schraap met een plastic lepel zoveel mogelijk uitwerpselen of vuil van uw kleren. Dep de getroffen plek voorzichtig met een schone witte doek om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.

Behandel nu de vlek en wrijf de vlek voorzichtig in met afwasmiddel. Breng voor de voorbehandeling een kleine hoeveelheid Persil Universal Gel of Persil Color Gel rechtstreeks op de vlek aan, wrijf zachtjes in en laat enkele minuten intrekken. Was het kledingstuk daarna zoals gewoonlijk.

Wassen en uitspoelen

Als het mogelijk is en de vlek niet tijdens een lange wandeling met de hond is ontstaan, wast u de kleding zo snel mogelijk: nieuwe vlekken zijn gemakkelijker te verwijderen dan oude en ingedroogde vlekken. Gebruik hetzelfde wasmiddel dat u eventueel hebt gebruikt om het wasgoed voor te behandelen, om de vlek te verwijderen. Was de kleding op de hoogst toegestane temperatuur volgens de aanwijzingen op het waslabel. Voeg de op de verpakking aangegeven hoeveelheid wasmiddel voor sterk vervuilde was toe.

Controleer of de vlek van uw huisdier er nog is

Voordat u de kleding in de wasmachine stopt, moet u altijd controleren of de vlek die door uw huisdier is veroorzaakt, is verdwenen of op zijn minst is vervaagd. Als de vlek er nog zit, moet u hem opnieuw voorbehandelen en daarna wassen. Een andere tip om schijnbaar hardnekkige vlekken te verwijderen, is de kleding vóór het wassen een paar uur te laten weken in een mengsel van water en het wasmiddel van uw keuze.

Vlekken van uw huisdier uit speciaal textiel en speciale stoffen verwijderen

Vlekken van huisdieren komen waarschijnlijk het vaakst voor op tapijten of gestoffeerde meubelen. Ook dit soort textiel moet u eerst en vooral voorbehandelen. Spoel daarna de getroffen zone voorzichtig uit met een spons. Dep vervolgens de vlek met keukenpapier tot deze helemaal droog is. Herhaal dit procedé indien nodig om de vlek volledig te verwijderen.

Gebruik voor speciale en delicate stoffen een geschikt wasmiddel. Fijne was van zijde, wol of linnen moet altijd met de hand worden gewassen. Deze soorten stof kunnen namelijk in de wasmachine beschadigd raken.

Oude en ingedroogde vlekken van huisdieren

Is de behandeling van de vlek niet gelukt omdat de vlek oud of bijzonder hardnekkig is? Meng dan uw wasmiddel in de wasmachine of in een teil met water en laat het kledingstuk minstens een paar uur weken. Dit zou bij de meeste lichte vlekken moeten lukken, zelfs als ze al wat ouder zijn. Voor donkere en oude vlekken is het een goed idee om de kleding een nachtje in het water te laten liggen.

Speciaal wasmiddel voor vlekken van huisdieren

Vermijd het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen of zelfgemaakte producten om vlekken van huisdieren te verwijderen. Natuurlijke vlekverwijderaars en zelfgemaakte producten zoals waterstofperoxide, bleekmiddel en azijn kunnen de stof juist beschadigen. Wasmiddelen zoals Persil daarentegen zijn speciaal ontwikkeld voor het reinigen van kleding en het verwijderen van vlekken.

Vlekken van uw huisdier uit rode en zwarte kledingstukken verwijderen

Op sommige bonte kledingstukken zijn sommige vlekken moeilijk te zien. Deze vlekken kunnen dan ook ongemerkt indrogen. Om vlekken op te sporen, moet u dus al op uw zintuigen vertrouwen – vooral op uw neus. Soms zet de geur u op weg naar een vlek van uw huisdier, zelfs op rode, zwarte of bruine kleren.

Als u een blacklightlamp hebt, kunt u deze gebruiken om vlekken van bv. kattenurine op te sporen. Dergelijke vlekken worden onder blacklight beter zichtbaar, wat de behandeling van de hele vlek veel gemakkelijker maakt.

Meer producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Universal Gel

 • Persil Color Gel

  Persil Color Gel

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Power Poeder

Recentste artikels

 • Het wasprogramma selecteren

  Het wasprogramma selecteren

 • Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

  Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

 • Hoe verwijder je fruit- en groentevlekken

  Hoe verwijder je fruit- en groentevlekken