Kaarsvet vlekken verwijderen uit kledij
Romantisch kaarslicht of het kleine kunstwerkje van de kinderen: was en waskrijtjes zorgen voor heel wat vreugde. Maar soms gaan er dingen mis. Laat echter wasvlekken op het mooie tafelkleed of op uw mouw de pret niet bederven.
Aan de slag – stap voor stap
Stap 01: Schraap eerst de grove wasresten van de stof. Een ijsblokje kan helpen om het uithardingsproces te versnellen.
Stap 02: Vervolgens moet u de vetvlek onder de waslaag voorbehandelen, zodat deze bij het wassen geen kans meer maakt.
Stap 03: Was de voorbehandelde stof zo heet als het waslabel toestaat en met een wasmiddel dat bij de kleur en het materiaal past.
Klaar!
In het beste geval is de wasvlek nu verdwenen. Bij hardnekkige vlekken (bijvoorbeeld van gekleurde was) herhaalt u het proces.
Tip van de professional
Zolang de wasvlek niet volledig is verdwenen, mag het textiel niet in de wasdroger: dan dringt de vlek pas echt diep in.
Niet enkel de was moet eraf
Er zijn verschillende soorten was die vlekken op textiel kunnen achterlaten. Of het nu kaarsvet of waskrijt is: meestal is het niet de was zelf die bij de reiniging de meeste aandacht vereist, maar de – vaak gekleurde – vetvlek die achterblijft. Vooral als u gekleurde wasvlekken wilt verwijderen, moet u rekening houden met meerdere wasbeurten - of zelfs een chemische reiniging. Sommige wasvlekken kunnen namelijk enkel met zeer speciale oplosmiddelen worden verwijderd.
Wasvlekken stap voor stap verwijderen
Van grof naar fijn: dit is de richtlijn om wasvlekken uit tafelkleden, kleding en ander textiel te verwijderen. Volg nauwgezet de volgende stappen om vervelende wasvlekken te verwijderen.
Aan de slag: de was moet eraf
Vóór de eigenlijke wasbeurt moet de was eraf. Daarvoor moet deze goed zijn uitgehard. Als u niet kunt wachten, kunt u tijdens uw etentje bij kaarslicht een ijsblokje op de wasvlek leggen. Zo zal de vlek sneller uitharden. Als het textiel met de vlek niet te groot is, kunt u het na de maaltijd ook helemaal in de diepvries stoppen. Vervolgens kunt u de was met een lepel of een bot mes afschrapen of de bevroren was losbrokkelen.
Bij witte wasvlekken kunt u de wasresten voorzichtig met een strijkijzer tussen twee lagen keukenpapier losmaken.
De vlek voorbehandelen
Om het de vlek zo moeilijk mogelijk te maken om dieper in de vezels in te dringen, moet u de vlek voorbehandelen voordat het stuk textiel in de was gaat. Om dit te doen, kunt u Persil Universal Gel op de vlek en eromheen aanbrengen totdat de stof goed doordrenkt is Volg hierbij altijd de instructies en test de kleurechtheid van het textiel eerst op een onopvallende plaats.
Na de voorbehandeling voert u de volgende stappen uit voordat het actieve schuim opdroogt.
Normaal wassen
Controleer eerst de wasvoorschriften op het label. U wast het textiel best op de hoogst mogelijke temperatuur – minstens 50 tot 60 graden zou ideaal zijn. Kies een wasmiddel met bleekmiddel voor de wascyclus, zoals Persil Universal Gel. Voor de dosis volgt u de aanwijzing op de verpakking voor ‘sterk vervuild’ wasgoed.
Vlekkenverwijderend zout kan ook een nuttige toevoeging zijn, en niet alleen wanneer een felrode wasvlek op het stralend witte tafelkleed is terechtgekomen. Dit product ondersteunt het wasmiddel en verhoogt zo de doeltreffendheid van de wascyclus. Heel belangrijk bij het gebruik van vlekkenzout: kijk altijd eerst op het waslabel van het kledingstuk! Is het driehoekje dat aangeeft dat het kledingstuk met bleekmiddel kan worden behandeld, niet doorgestreept? In dat geval kunt u verdergaan en de vlek oplossen, zonder het risico te lopen de kleuren aan te tasten.
Is de vlek er nog steeds?
Wasvlekken kunnen echt hardnekkig zijn. Als u de wasvlek zelfs na verschillende wasbeurten niet kunt verwijderen, brengt u het textiel best naar de stomerij. Ongetwijfeld zal uw tafelkleed dan bij het volgende etentje weer als nieuw glanzen.
Een wasvlek op de bank of het tapijt?
Als de wasvlek op textiel zit dat u niet in de machine kunt wassen, wordt het iets moeilijker. Ook hier moet de was er eerst af. Als schrapen alleen de klus niet klaart, kunt u goei oud vloeipapier (keukenpapier werkt ook) gebruiken, in combinatie met het strijkijzer, om de gesmolten was met het papier ‘op te zuigen’. Zo gaat u te werk:
- Leg het papier op de vlek en plaats het strijkijzer erop.
- Selecteer een lage tot middelmatige temperatuur.
- Blijf het papier bewegen zodat er steeds een schoon stukje papier op de vlek ligt.
Probeer bij deze methode altijd zoveel mogelijk was te verwijderen vooraleer u het strijkijzer gebruikt. Vooral bij gekleurde wasvlekken kan deze behandeling er ook toe leiden dat de waskleur zich echt vastzet.
Is de wasvlek al ingedroogd?
Kledingstukken met wasvlekken mogen nooit in de wasdroger. De was zal dan namelijk volledig uitharden en diep in het weefsel indringen. Kinderen melden echter niet elke vlek op hun mouwen. Zo is het heel goed mogelijk dat u een vlek mist. Als het ongelukje reeds is gebeurd, schraapt u eerst weer zoveel mogelijk was weg. Vervolgens trekt u – zoals hierboven werd beschreven – heel geduldig met papier en strijkijzer de was uit de stof.
Zodra de was grotendeels is verwijderd, volgt u stappen twee en drie en wast u de trui in de wasmachine om de laatste sporen vet en kleur uit de vezels te verwijderen. Zo zal uw kind nog veel avonturen beleven in zijn of haar favoriete trui.