Veelgestelde vragen: Ontdek de antwoorden op al uw vragen over Persil

FAQ

Wat betekenen de symbolen in de doseringtabel? Wat is een doseringtabel?

Met de doseringtabel op elke Persil-verpakking kun je gemakkelijk de vereiste dosering voor het desbetreffende wasgoed aflezen.

De dosering hangt af van de mate van bevuiling van de was (weergegeven in de kolommen) en de hardheid van het lokale water (weergegeven in de lijnen). De doseringinformatie voor alle soorten Persil verwijzen altijd naar een machinelading van 4,5 kg was.

Hoe weet ik of de dosering juist is?

Elke Persil-verpakking bevat een concrete aanbeveling voor de dosering. De optimale hoeveelheid wasmiddel hangt af van de hoeveelheid was in de machine, hoe vuil de was is en de hardheid van het water. Als een voorwas nodig is omdat de was erg vuil is, selecteer je de laagste hoeveelheid die wordt aanbevolen in de aanbeveling voor de dosis.

Je kunt alleen het milieu beschermen, geld besparen en aanslag op de apparatuur en het textiel vermijden als je de juiste dosis wasmiddel gebruikt.

Wie kan mij informatie verschaffen over de hardheid van mijn lokale water?

Als je de hardheid van het lokale water niet weet, kunt je dit aan het waterbedrijf vragen.

Tip: de contactgegevens van het waterbedrijf zijn te vinden op facturen of op het internet.

Wat is hardheid van water?

De hardheid van water vermeldt het percentage opgeloste kalk in een liter water, weergegeven in millimol calciumcarbonaat (CaCO3) per liter water. In België wordt de hardheid van water normaliter vermeld in graden Duitse hardheid (1°dH komt overeen met ongeveer 0,19 millimol CaCO3 per liter water).

Dit is belangrijk voor het vaststellen van de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt overeenkomstig de informatie op de wasmiddelverpakking.

Wat betekenen de mates van bevuiling in de doseringtabel?

Enigszins bevuild:

Geen zichtbare bevuiling of vlekken*. Sommige kledingstukken hebben de lichaamsgeur geabsorbeerd. Voorbeelden: lichte zomer- en sportkleding (een paar uur gedragen), T-shirts, overhemden, blouses (tot 1 dag gedragen), linnen van logeerbed en handdoeken (1 dag gebruikt).
 
Normaal bevuild:
Zichtbare bevuiling en/of een paar zichtbare lichte vlekken*. Voorbeelden: T-shirts, overhemden, blouses (zweterig of meerdere malen gedragen), ondergoed (1 dag gedragen), handdoeken, bedlinnen (tot 1 week gebruikt), gordijnen zonder bevuiling door nicotine (gebruik tot ½ jaar).
 
Hevig bevuild:
Duidelijk zichtbare bevuiling en/of vlekken*. Voorbeelden: theedoeken en keukenhanddoeken, stoffen servetten, babyslabbetjes, kinder- en voetbalkleding (bevuild met gras en vuil), tenniskleding (bevuild met gravel), werkkleding (zoals monteurspakken, bakkers- en slagerskleding die thuis kan worden gewassen).
 
Zeer hevig bevuild:
Meerdere diepe, duidelijk zichtbare en mogelijk oudere bevuiling en/of vlekken*, kledingstukken met sterke, onaangename geuren.
 
Voorbeelden:
De hierboven vermelde bevuiling op tafellinnen, stoffen servetten, theedoeken en keukenhanddoeken, schoonmaakdoeken, zwabbers, babyslabbetjes, kinder-, sport- en voetbalkleding (sterk bevuild met modder, aarde en gras), werkkleding.

* Typische vlekken
Te bleken: thee, koffie, rode wijn, fruit, groente
Proteïne/koolhydraten bevattend: bloed, eieren, melk, zetmeel
Vet/olie bevattend: huidolie, bakolie/-vet, saus, minerale olie, kaarsvet
Kleurstof: roet, aarde, zand

Waarom moet de vermelde dosering absoluut worden gevolgd, in het bijzonder met betrekking tot de mate van hardheid van het water?

Was die op de lange termijn onder de voorgeschreven hoeveelheid is gewassen met betrekking tot de hardheid van water, laat niet alleen een onaangename grijze laag zien na een bepaalde tijd, het verliest tevens de gewenste draag- en gebruikskenmerken:It increasingly feels hard,
 
  • het voelts steeds harder aan,
  • het ruikt onaangenaam,
  • het wordt steeds zwaarder en absorbeert minder als gevolg van de afgezette kalk
  • en uiteindelijk is het onderhevig aan een snellere slijtage.
 
Helaas kunnen dergelijke sterke kalkafzettingen niet meer omgekeerd worden! Diegenen die de duurzaamheid van hun wasmachine en hun textiel belangrijk vinden, moeten zeker letten op een voldoende dosis wasmiddel. In dit geval gaat "less is more" dus niet op, maar kan in plaats daarvan juist heel duur worden. De waterverzachtende componenten in Persil (en in alle andere wasmiddelen van Henkel) zijn precies voldoende om de hierboven omschreven negatieve consequenties te voorkomen. De vereiste hoeveelheid wasmiddel kan gemakkelijk worden afgelezen van de doseringtabel op de producten. Diegenen die de hardheid van het water niet weten, moeten dit vragen aan hun lokale waterbedrijf.

Is het zinvol om hevig bevuilde en licht bevuilde was samen te wassen?

Het zou beter zijn als je hevig bevuilde was en slechts licht bevuilde was niet samen wast. Hevig bevuilde was heeft hoofdzakelijk een hogere dosis nodig en soms een hogere wastemperatuur, terwijl licht bevuilde was kan worden gewassen op 20°C met een kleinere dosis.

Waarom is een extra waterverzachter niet nodig?

Als je je houdt aan de instructies betreffende de dosis, zijn waterverzachters niet nodig met de moderne Persil-wasmiddelen.

Alle Persil-producten bevatten reeds een bescherming tegen kalk.  Daarom is een extra waterverzachter niet meer nodig.

Hoe was ik met een duurzame bescherming van het milieu?

Duurzaam wassen betekent "juist" wassen! Hieronder valt het juist sorteren van de was, het juist behandelen van vlekken, het juist laden van de wasmachine, het gebruiken van de juiste dosis wasmiddel (overeenkomstig met de mate van bevuiling en de hardheid van het water) alsmede de selectie van het juiste wasprogramma.

Waarom is het zinvol om een wasverzachter te gebruiken?

Wasverzachters, zoals Silan, maken de was nog zachter, geven het een aangename geur, reduceren de elektrostatische lading en dragen bij aan een zorgvuldige behandeling van de was. Verzachte was droogt sneller, zelfs in de wasdroger, maakt strijken gemakkelijker en leidt tot minder huidirritaties vanwege minder wrijving van het textiel op de huid.

Hoe lang kan een wasmiddel worden bewaard?

Er is geen uiterste verkoopdatum, zoals wettelijk wordt voorgeschreven in het geval van etenswaren, als het gaat om wasmiddelen en reinigingsmiddelen. Onze wasmiddelen en reinigingsmiddelen kunnen, indien deze op een droge en koele plaats worden opgeborgen, jaren worden bewaard. Bewaar vloeibare wasmiddelen, reinigingsmiddelen en wasverzachters niet op een te lage temperatuur en stel ze niet bloot aan vorst.
 
De op onze producten vermelde productiecode kan je als consument in dit verband geen indicatie geven van de leeftijd van het product, aangezien het een gecodeerde code is. Je kunt zien of een wasmiddel nog kan worden gebruikt door te kijken naar het uiterlijk, de geur en de samenstelling. Als de inhoud van een wasmiddel in poedervorm louter uit één enkele harde klomp bestaat, heeft het wasmiddel reeds teveel vocht uit de lucht geabsorbeerd. Een juiste dosering kan niet meer worden gemeten en het product moet daarom niet meer worden gebruikt.
 
Als een, zoals hierboven omschreven ouder wasmiddel, er nog "normaal" uitziet en op de juiste manier kan worden afgemeten en toegevoegd aan de machine, kun je het zonder twijfel nog gebruiken. Maar wij raden aan dat de dosis wordt geselecteerd voor sterk bevuilde was, aangezien de prestatie van sommige ingrediënten, zoals die van bleekmiddel en enzymen, in de loop van de tijd kan afnemen. In het geval dat het uiterlijk en de aard van het product niet meer in orde zijn, moet je het op de juiste manier weggooien.

Hoe moet ik mijn spijkerbroeken wassen?

Je spijkerbroeken blijven langer mooi en vertonen geen lelijke witte strepen (kleurslijtage), als je maximaal drie spijkerbroeken tegelijkertijd in de machine stopt – en ze eerst binnenstebuiten keert.

Selecteer een lage centrifugesnelheid en was met Persil Color Gel in het programma voor fijne was. Hang de spijkerbroeken meteen na het wassen en uitschudden te drogen.

Hoe moet ik skikleding wassen?

Het is het beste om je skipakken en je ski-ondergoed te wassen met Persil Color Gel. Afhankelijk van de aanbeveling op het waslabel van uw kleding, selecteer je een programma voor fijne was of gemakkelijke behandeling, en meet je de dosis wasmiddel af overeenkomstig de hardheid van het lokale water voor "hevig bevuild".

Behandel de vlekken op de kraag en mouwbanden en tevens de donkere strepen van het dragen van de ski's grondig met Wipp Kragen & Vlekken. Je kunt moeilijk te onderscheiden etensvlekken gemakkelijk behandelen wanneer je deze voorbehandelt met Sil 1-für-Alles Flecken-Gel. Voor beide gevallen geldt: laat het product kort inwerken (max. 10 minuten) maar laat het niet drogen, en was de kleding vervolgens onmiddellijk.

Wat onderscheidt Persil Color Gel van milde wasmiddelen voor kleuren?

In feite zijn beide soorten wasmiddel geschikt voor kleuren. Persil Color Gel is ideaal voor normaal tot hevig bevuilde gekleurde was, die kan worden gewassen met een wasprogramma voor kleuren en met een lading van 4,5 kg of meer. Hardnekkige vetvlekken worden met dit wasmiddel al op lage wastemperaturen verwijderd. Bovendien is een directe voorbehandeling van vlekken ook mogelijk.

Milde wasmiddelen voor kleuren zijn daarentegen speciale wasmiddelen voor fijne gekleurde was. De focus ligt hier op de behandeling en de fijne reiniging van de was. Daarom worden deze gebruikt bij programma's voor fijne was en gemakkelijke behandeling, met een maximale lading van 2,5 kg.

Is een voorwas noodzakelijk?

In de regel niet. Uitzonderingen: uiterst bevuilde was, bijv. werkkleding, kleding voor buitensport, tuin en landbouw.

Welk wasmiddel kan ik gebruiken voor witte was, gekleurde was, fijne was, zijde of wol?

Witte was 60°C
 
  • Persil Universal
Gekleurde was 60°C
 
  • Persil Color
  • Persil Freshness by Silan
  • Persil Black

Hoe moet ik gordijnen wassen?

Was je gordijnen met Dato wasmiddel met anti-grijsformule en kies daarbij het programma voor fijne was.

NB: volg de wasinstructies van de fabrikant op, selecteer de dosis overeenkomstig met de mate van bevuiling en de hardheid van het lokale water, laad de machine met max. 2,5 kg gordijnen en laat de gordijnen slechts kort ronddraaien met een lage centrifugesnelheid om het druppende water te verwijderen.

Laat de gewassen gordijnen niet langere tijd in de wasmand liggen om onnodige plooien te vermijden. Voor gekleurde gordijnen raden wij Persil Color Gel aan. De schakering van zowel fijne als sterkere kleuren blijft zelfs na veelvuldig wassen behouden.

Trouwens:

Een beetje wasverzachter, zoals Silan, in de laatste spoelcyclus geeft je gordijnen niet alleen een fijne geur, maar voorkomt dankzij het anti-statische effect dat de vezels niet snel opnieuw vies worden.

Wat doe ik op vakantie als ik het niet zonder mijn gebruikelijke wasmiddel wil stellen?

Het beste is om Wipp te gebruiken.  

Wat moet ik doen wanneer kledingstukken kleur afgeven?

Nieuwe kledingstukken kunnen kleur afgeven. Als je niet zeker bent over de kleurvastheid van de stof, kun je het nieuwe kledingstuk het beste afzonderlijk wassen op maximaal 40°C. je moet tevens gekleurde stoffen sorteren en lichte en donkere kleuren afzonderlijk wassen, zodat kledingstukken met dezelfde kleur samen worden gewassen.  

Wat moet ik doen met vlekken van huidlotion?

Behandel vlekken van huidlotion met een vlekkenverwijderaar (gebruik een versie van de spuitbus met benzeen) totdat de vlekken doorweekt zijn en was de kledingstukken vervolgens met Persil Color Gel.

Selecteer de dosis voor "hevig bevuild" overeenkomstig met de hardheid van het lokale water en stel de hoogst mogelijke wastemperatuur in zoals aangegeven op het waslabel. Als de vlek al ouder is en meerdere malen en op verschillende manieren is voorbehandeld, kan een tweede maal aanbrengen hier tevens nodig zijn.

Wat moet ik doen met vlekken van zonnebrandolie?

Vlekken van zonnebrandolie zijn een van de meest hardnekkige vlekken tijdens de zomermaanden. Hoe hoger de beschermingsfactor van de olie, des te moeilijker het is de vlek te verwijderen. Als het bevlekte wasgoed langere tijd in de mand met vuile was blijft liggen, wordt het uitwassen van de vlekken des te moeilijker. In zeer moeilijke gevallen zal het niet meer mogelijk zijn om de vlekken volledig te verwijderen.

Tips voor het verwijderen van vlekken: Behandel de vlek met een vlekkenverwijderaar (in de spuitbus "met benzeen") totdat ze nat zijn.

Was vervolgens met bijv. Persil Power Poeder en voeg een vlekkenverwijderaar toe. Je moet de hoogst mogelijke wastemperatuur gebruiken die op het waslabel staat aangegeven en de dosis voor "hevig bevuild" moet worden geselecteerd.

Soms gaat de vlek echter niet weg bij de eerste was. In dit geval kunnen de hierboven omschreven twee stappen worden herhaald of de kleding kan 's nachts worden geweekt. Daarvoor los je 85 ml Persil Power Poeder samen met 105 ml vlekkenverwijderaar op in 10 liter water. Voor kleurgevoelige pasteltinten moet worden beoordeeld of de focus ligt op het verwijderen van de vlek of het behoud van de kleur van het kledingstuk. Als pastelkleurige kleding wordt gewassen met een universeel wasmiddel dat bleekmiddel bevat, zou de kleur kunnen vervagen.

Wat moet ik doen met donkere, soms wolkachtige vlekken in de was, die alleen na het wassen zichtbaar worden?

Dergelijke vlekken worden vaak veroorzaakt door zogenaamde ´polyquats´, die onder andere voorkomen in een aantal haarverzorgingsproducten. Deze worden afgezet op het oppervlak van het textiel en hechten zich bijzonder hardnekkig aan de vezels. Vanwege dit effect kunnen ze het vrijgegeven vuil uit het sop binden tijdens het wassen.

Als er te weinig wasmiddel is gebruikt, worden de vlekken erg zichtbaar omdat de vuildeeltjes zich binden aan deze plekken. Vanwege de kenmerken van de omschreven polyquats, zijn dergelijke vlekken meestal moeilijk of helemaal niet te verwijderen.

Je kunt het volgende proberen:

Week het kledingstuk in elk geval meerdere uren in een sopje. Afhankelijk van de kleur van de stof gebruik je bijv. Persil Power Poeder in de dosis voor "hevig bevuild", gecombineerd met een hoge dosis bleekmiddel. Vervolgens was je de stof in de wasmachine met een hoge dosis van de genoemde producten (houd rekening met de hardheid van het water) op de hoogst mogelijke temperatuur die staat aangegeven op het waslabel.

Hoe verwijder ik bruine vlekken die zijn veroorzaakt door stuifmeel of plantensap en die soms pas na het wassen zichtbaar worden?

De tint van deze vlekken kan in de loop van de tijd veranderen onder invloed van zuurstof uit de lucht of als gevolg van onvoldoende wassen. De nauwelijks zichtbare vlek wordt vervolgens bruinachtig.

Vlekken in witte of kleurhoudende kleding kunnen worden verwijderd door het toevoegen van 105 ml Persil Power Poeder of Color- wasmiddel (Persil Color). Selecteer de hoogst mogelijke wastemperatuur die staat aangegeven op het waslabel.

Behandel gevoelige gekleurde kleding op de plekken van de vlekken voor met Persil Power Gel, laat het product tien minuten inwerken en was het vervolgens, afhankelijk van de wasinstructies, met de hand of in de machine met een fijn wasmiddel (bijv. Le Chat Wool & Delicates).

Hoe verwijder ik een hardnekkige vlek uit mijn kleding?

Als erg hardnekkige vlekken niet zijn verwijderd na de eerste was, kun je deze het beste voorbehandelen voorafgaand aan de volgende wascyclus en vervolgens een grotere hoeveelheid wasmiddel selecteren.

Je kunt de kledingstukken ook 's nachts laten weken in een wasmiddeloplossing of de weekfunctie op de wasmachine selecteren. Je lost 130 ml Persil Power Poeder op in 10 liter water voor een wasmiddeloplossing. Het Persil-vlekkenadvies helpt je verder met gedetailleerde tips.

Wat moet ik doen met gele vlekken die niet weg zijn na de eerste keer wassen?

Deze vlekken zijn vaak restvlekken die kleurstoffen bevatten (bijvoorbeeld van koffie, thee, fruit, groente, kruiden, saus, enz.) en niet volledig weg zijn na de eerste keer wassen. Deze sterke geel- tot oranjekleurige vlekken blijven na de wascyclus op de stof zitten als er te weinig wasmiddel is gebruikt.

Maar het kan ook gebeuren dat de vlekken na het wassen in de eerste plaats niet meer zichtbaar zijn. Slechts na een bepaalde tijd ontwikkelen ze weer de oorspronkelijke kleur onder invloed van zuurstof – bijv. terwijl de kleding in de linnenkast ligt. De kleurstoffen van de genoemde soorten vlekken kunnen worden verwijderd met Persil Power Poeder (dosis voor hevig bevuilde was) met toevoeging van een bleekversterker – in de mate waarin dit wordt toegestaan door het waslabel of de kleur van het kledingstuk.

Om bijzonder kleurintensieve of oudere vlekken te verwijderen, is het meestal nodig om de was een nacht lang te weken in sop met bleekmiddel. Het Persil-vlekkenadvies helpt je verder met gedetailleerde tips.