Skip to Content

Op hoeveel graden moet u uw ondergoed wassen?

Regelmatig uw ondergoed schoonmaken is belangrijk voor uw hygiëne en gezondheid. Goed onderhoud houdt lingerie langer mooi, voorkomt infecties en huidirritaties. In dit artikel leest u handige tips over hoe u dit juist wast.

Hoe kunnen voedselvlekken worden verwijderd

Soorten ondergoed en de juiste wasmethode

Er zijn verschillende soorten ondergoed, elk type heeft een bepaalde wasmethode nodig om de levensduur te verlengen en de kwaliteit te behouden:

 • Katoenen ondergoed: Dit kan op 40 of 60 graden gewassen worden. Controleer altijd het label voor de aanbevolen temperatuur.
 • Synthetisch ondergoed: Reinig dit op 30 of 40 graden. Zo beschadigt u de vezels niet en behoudt u de elasticiteit.
 • Zijden ondergoed: Dit is een delicaat materiaal dat u het beste met de hand wast. Of kies voor een wasprogramma voor delicate stoffen in de wasmachine.

Controleer altijd de wassymbolen voordat u ze in de wasmachine stopt. Denk er ook aan om witte, gekleurde en delicate kledingstukken van elkaar te scheiden om vervaging te voorkomen.

Lingerie met de hand of in de machine wassen?

Handwas is de beste optie voor delicate materialen zoals kant en satijn. Maar ook voor korsetten, bustiers, jarretelgordels en kousen moet u manueel reinigen.

De rest van uw ondergoed, zoals synthetisch ondergoed, kan in de wasmachine, maar voorzichtig wassen is belangrijk! Welke temperatuur u kiest, hangt af van het type stof en de aanbevelingen op het label.

Handige tips voor het wassen van lingerie met de hand:

 1. Vul een gootsteen of wasbak met lauw water van maximaal 30°C.
 2. Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel speciaal voor delicate stoffen toe en meng.
 3. Was uw lingerie voorzichtig. Als er vlekken zijn, wrijf er dan zachtjes op met uw vingers.
 4. Laat 5 minuten weken en spoel daarna goed uit.

Een paar tips voor het wassen van ondergoed in de wasmachine:

 • Gebruik een waszakje voor uw lingerie of bh’s om overmatig wrijven te vermijden. Zorg ervoor dat u alle haakjes en oogjes sluit om beschadiging te voorkomen.
 • Gebruik milde wasmiddelen zonder parfum of kleurstoffen. Zwart ondergoed blijft langer mooi met producten zoals Persil Black Gel.
 • Vermijd hoge temperaturen, temperaturen boven de 30°C kunnen de delicate vezels van uw lingerie beschadigen. Kies dus voor lauw of koud water.
 • Vermijd wasverzachter en bleekmiddel, dit verzwakt de vezels en kan de elasticiteit van het materiaal aantasten. Chloor, bleekmiddel en bleekmiddelen kunnen de vezels ook beschadigen, geel kleuren en allergische reacties veroorzaken.
 • Droog in open lucht en vermijd drogen in de droogtrommel. De hitte kan uw ondergoed vervormen of laten krimpen. Laat het in plaats daarvan aan de lucht drogen op een vlakke ondergrond of gebruik een droogrek.
 • Centrifugeer niet te hard en op niet meer dan 600 toeren per minuut. Als u klaar bent met het wassen van uw lingerie, wring het dan niet uit om overtollig water te verwijderen. Knijp het water er voorzichtig uit zonder krachtig te wringen of te centrifugeren.
 • Niet strijken: zoals hierboven vermeld, mag u lingerie niet verhitten omdat dit delicate zones kan beschadigen. Gebruik indien nodig alleen een strijkijzer met een lage temperatuur op niet-gevoelige zones.
 • Was dezelfde kleuren ondergoed samen, dit voorkomt dat ze doorlopen en op andere kledingstukken afgeven.

Mag ik ondergoed op 90 graden wassen?

Het is beter om ondergoed niet op 90 graden te reinigen. Dit kan de stof beschadigen en de pasvorm veranderen. Kies voor lagere temperaturen, zoals 30 of 40 graden, afhankelijk van het materiaal en de kleur.

Hoe vaak moet u uw ondergoed wassen?

Was uw ondergoed na elk gebruik voor optimale hygiëne. Sommige items, zoals bh's, kunt u meerdere keren dragen voordat u ze in de wasmachine stopt. Hoe vaak u uw ondergoed wast, hangt af van factoren zoals transpiratie, klimaat en lichamelijke activiteit.

Hoe zit het met nieuw ondergoed? Het is raadzaam om uw ondergoed en alle andere kledingstukken die in contact kunnen komen met de huid te wassen voordat u ze voor het eerst draagt.

Ontdek meer goede raad:

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil Color Gel

  Persil Deep Clean Gel Color

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Universal Powder