Skip to Content

Mogen schoenen in de wasmachine en hoe was je ze?

Wilt u weten hoe u schoenen het beste kunt schoonmaken? U bent niet de enige! Schoenen moeten regelmatig verzorgd worden om er goed uit te zien en lekker te ruiken. Maar waar begint u? Wij hebben het antwoord in ons artikel over schoenen wassen in de wasmachine.

Witte was

Wassen van je schoenen: tips en trucs 

Schoenen en sportschoenen worden snel vuil en krijgen vlekken. Als uw schoenen net zo stinken als oude kaas, dan wordt het tijd om actie te ondernemen! Regelmatig onderhoud is belangrijk, maar niet altijd leuk om te doen.

Gelukkig kunt u uw schoenen wassen in de wasmachine om het makkelijker te maken. Maar let op, sommige soorten schoenen zijn niet geschikt voor de wasmachine en kunnen worden beschadigen. Stoffen zoals suède, leer of met metaal of strassteentjes kunt u beter niet in de machine stoppen.

Sportschoenen of materialen zoals canvas of stof kunnen in de wasmachine. Controleer vooraf het wasadvies van de fabrikant op de wasinstructies en volg onze onderstaande gids.

Onze gids voor het wassen van uw schoenen in de wasmachine 

Het is handig om schoenen in de wasmachine te wassen, maar neem uw voorzorgen om schade te voorkomen. Hier is wat u moet doen voor een zorgeloze machinewasbeurt:

Stap 1: Schoenen voorbereiden en klaarmaken

Haal de veters uit uw schoenen en, indien mogelijk, verwijder losse zolen. Dit voorkomt dat kleine voorwerpen in de war raken of verloren gaan in de machine.

Stap 2: Eerst afborstelen

Verwijder het meeste vuil door uw schoenen voorzichtig schoon te maken met een zachte borstel. Zo voorkomt u dat de machine verstopt raakt.

Stap 3: Vlekken voorbehandelen

Bij hardnekkig vuil moet u de schoenen voorbehandelen voordat u ze in de wasmachine stopt. Gebruik een geschikte vlekkenverwijderaar op voor uw materiaal en volg de instructies op de verpakking.

Stap 4: Wasnet of kussensloop

Door de draaiende beweging kunnen zware dingen tegen de wand van de wasmachine stoten en deze beschadigen. Om schade te voorkomen kunt u schoenen in een kussensloop of wasnet doen. Dit vermindert wrijving, voorkomt schade en behoudt de vorm tijdens het wasprogramma.

Stap 5: Op hoeveel graden schoenen wassen

Kies een wasprogramma voor fijne was of een programma speciaal voor delicaat textiel. Gebruik koud water (maximaal 30°C) om te voorkomen dat de warmte uw schoenen vervormt of beschadigt.

Stap 6: Kies het juiste wasmiddel

Gebruik een beetje wasmiddel geschikt voor de kleur van uw schoenen, zoals Persil Color Gel. Voor witte schoenen kunt u Persil poeder of Persil Universal Gel uitkiezen. Om onaangename geurtjes te bestrijden en hardnekkige vlekken te verwijderen gebruik Persil Gel Clean & Hygiene wasmiddel. Vermijd bleekmiddel of wasverzachter, want die kunnen het materiaal van uw schoenen beschadigen.

Stap 7: Drogen

Als uw wasmachine het toelaat, centrifugeer de schoenen dan op een laag toerental (ongeveer 400 toeren). Laat ze drogen op een warme, droge en goed geventileerde plek. Plaats ze niet in direct zonlicht of bij een warmtebron om schade te voorkomen.

Om het drogen te versnellen en vocht te absorberen, kunt u krantenpapier in de schoenen stoppen. Het drogen kan enkele dagen duren, afhankelijk van het materiaal en omstandigheden.

Wassen met de hand: een veilige optie voor delicate schoenen

Voor suède en leer is handwas het beste om schade te voorkomen. Gebruik een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel om uw schoenen voorzichtig schoon te maken. Spoel ze vervolgens af met koud water en laat ze op dezelfde manier drogen als hierboven beschreven.

Tips om stinkende schoenen te voorkomen

Naast regelmatig wassen zijn er enkele eenvoudige tips om stinkende schoenen te voorkomen:

 • Laat uw schoenen altijd goed drogen voordat u ze opbergt.
 • Gebruik schoenverfrissers of zuiveringszout om geurtjes te neutraliseren.
 • Wissel regelmatig van schoenen zodat u ze op tijd kunt laten luchten en te drogen.

Conclusie: Geef uw schoenen een nieuw leven met de juiste zorg

Schoenen wassen in de wasmachine is makkelijk en houdt ze schoon en fris. Volg onze gids en bescherm ze tijdens het wasprogramma om schade te voorkomen. Droog en onderhoud je schoenen goed om ze langer mee te laten gaan en stank te voorkomen.

Ontdek meer goede raad:

 

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil 4in1 Discs Universal

  Persil 4in1 Discs Universal

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Universal Powder