Skip to Content

Vlekken op polyester verwijderen

Polyester is een duurzame, robuuste stof met een lange levensduur. Het kreukt nauwelijks en droogt snel. Dit maakt het perfect voor werk- en sportkleding, en voor alle kledingstukken die vaak en langdurig moeten worden gebruikt. Helaas is polyester niet vlekbestendig. Als er bijvoorbeeld jam op de stof terechtkomt, zal dit een vervelende vlek achterlaten, net als bij andere stoffen. Daarom heeft Persil de belangrijkste feiten over vlekkenbehandeling bij polyester op een rijtje gezet. Zo zal uw favoriete kledingstuk in het robuuste materiaal snel weer als nieuw glanzen.

Aan de slag – stap voor stap

Stap 01: Kies, afhankelijk van de kleur, het juiste Persil wasmiddel en een Sil vlekkenverwijderaar. Polyester kan normaal worden gewassen met met Persil Universal wasmiddel.

Stap 02: Behandel de zone met de vlek(ken) voor door eerst de vaste stoffen eraf te borstelen of af te schrapen. Breng vervolgens de vlekkenverwijderaar op de vlek aan.

Stap 03: Was de kleding op de hoogst mogelijke temperatuur waartegen de stof is bestand. Deze informatie vindt u op het waslabel.

Klaar! Controleer na de wasbeurt of de vlek volledig is verdwenen. Als dit niet het geval is, herhaalt u het wasproces.

Tip van de professional: Controleer bij polyester kledingstukken altijd de exacte materiaalsamenstelling. Een samenstelling met zijde of andere delicate materialen kan een zachtere reiniging met de hand vereisen.

Verschillende soorten vlekken op polyester

Synthetisch polyester is uiterst gemakkelijk te reinigen en is ongevoelig voor de meeste vlekkenveroorzakers. Zweet- en asvlekken, bloedvlekken of deodorantvlekken doen zich inderdaad zelden voor op polyester omdat de synthetische vezels het vocht niet absorberen. Dit geldt ook voor de meeste vlekken op waterbasis (sappen, wijn). Bovendien is polyester bestand tegen de meeste chemicaliën en zelfs tegen schimmel.

Er is echter een uitzondering met betrekking tot deze ongevoeligheid: vet en olie kunnen problematische vlekken op polyester veroorzaken. Olie kleeft gemakkelijk aan de polyestervezels en is bijgevolg moeilijk te verwijderen. Daarom draagt u beter een bovenstuk uit een ander materiaal als u in de keuken gaat grillen of bakken. Bijkomende tip: Als u niet zeker bent wat u het beste kunt doen bij een vlek kunt u altijd de interactieve vlekkenhulp van Persil raadplegen.

Vlekken op polyester verwijderen

Zo verwijdert u op betrouwbare wijze alle soorten vlekken uit polyester kleding:

Kies een wasmiddel en vlekkenverwijderaar

De kwaliteit van de stof en kleur bepalen welk wasmiddel u moet gebruiken. In de meeste gevallen zijn polyester stoffen kleurecht. In dit geval vertrouwt u best op het wasmiddel Persil Universal Gel om alle soorten vlekken te verwijderen. Controleer echter op voorhand de instructies op het waslabel en vergewis u ervan of het kledingstuk met zuurstofbleekmiddel mag worden behandeld. Een goede truc om de kleurechtheid van een kledingstuk te bepalen, is om een beetje verdund wasmiddel voor alle temperaturen op een onopvallende plaats aan te brengen en even te wachten. Controleer vervolgens of het wasmiddel de kleur heeft aangetast.

Voor delicatere bonte polyester kleding gebruikt u Persil Color Gel of Persil 4in1 Color Discs. Voor witte was is ook Persil Universal Gel uitstekend geschikt.

Voorbehandeling

De voorbehandeling hangt af van het soort vlek waarmee u te maken hebt. Bij de meeste normale vlekken verwijdert u met een lepel voorzichtig zo veel mogelijk vast materiaal uit de stof. Dep vervolgens het vocht met een schone witte doek tot u geen vlekkenresten meer kunt verwijderen en de doek bij het deppen schoon blijft. Verwijder vervolgens het vocht zo volledig mogelijk met een schone doek en spoel de stof uit met water.

Voor vettige en olieachtige vlekken verwijdert u de overtollige olie met een lepel en brengt u de vlekkenverwijderende spray aan. Voor vlekken die kunnen worden gebleekt, zoals thee-, rode wijn-, koffie-, fruit- of groentevlekken, brengt u telkens de vlekkenverwijderaar van uw keuze aan, laat u die enkele minuten inwerken op de polyestervezels en wast u het kledingstuk vervolgens zoals gewoonlijk. Deze methode is van toepassing op alle polyester kledingstukken, of het nu sportkleding of uw favoriete overhemd is.

Wassen en uitspoelen

Was het kledingstuk met de vlek vervolgens op de hoogste temperatuur waartegen het materiaal is bestand. Deze informatie vindt u op het waslabel. Gebruik de op het etiket van het wasmiddel aangegeven dosering voor ‘sterk vervuild’ wasgoed.

Controleer of de vlek er nog is

Controleer altijd of de vlek is verdwenen voordat het stuk textiel in de wasdroger verdwijnt. Als u nog steeds sporen ontdekt, herhaalt u eenvoudigweg de hierboven beschreven stappen. De vlek moet volledig weg zijn voordat u het kledingstuk in de wasdroger. De hitte in de wasdroger kan er namelijk voor zorgen dat de vlek permanent in het weefsel indringt.

Bijzondere moeilijkheden bij het verwijderen van vlekken uit verschillende soorten polyester wasgoed

Eigenlijk zijn kledingstukken zoals overhemden, blouses, jurken en jassen heel robuust en kunnen ze zonder problemen in de wasmachine worden gewassen. Voor u de hierboven beschreven wasprocedure opstart, raadpleegt u best altijd zorgvuldig het waslabel. Polyester wordt namelijk niet zelden gecombineerd met andere soorten stof zoals zijde, wol en rayon. Hierdoor verandert de structuur van de polyester. Zo maakt een dergelijke samenstelling de meer delicate stoffen wat robuuster, maar zorgt het ervoor dat de vlekbestendigheid van het polyester mengweefsel afneemt. Het kan dus zijn dat door de combinatie met meer delicate stoffen de polyester stof een zachtere reiniging.

Ingedroogde vlekken op polyester verwijderen

U hebt een vlek op uw polyester hemd die u niet onmiddellijk kon behandelen en die nu is ingedroogd? Geen probleem! Ook dergelijke vlekken kunnen worden verwijderd. Dompel het getroffen deel van het kledingstuk in een mengsel van warm water en wasmiddel en laat de vlek een tijdje inweken. Zo wordt de stof voorbereid op de behandeling met vlekkenverwijderaar en de daaropvolgende wasbeurt.

Meer producten

  • Persil Universal Gel

    Persil Deep Clean Gel Universal

  • Persil Color Gel

    Persil Deep Clean Gel Color

  • Persil Universal Poeder 

    Persil Universal Powder

Recentste artikels