Skip to Content

Waar moet wasmiddel in de wasmachine

Het kiezen van het juiste wasmiddel is essentieel voor een schone en frisse was. In dit artikel bespreken we hoe u wasproduct op de juiste manier kunt gebruiken. Zo blijft uw wasgoed er altijd op zijn best uitzien.

Witte was

In welk vakje moet wasmiddel?

De meeste machines hebben drie compartimenten in de wasmiddellade:

 1. Voorwas (I of 1): Dit vakje is voor wasmiddel tijdens de voorwas. Dit is een extra cyclus om hardnekkige vlekken te verwijderen. Het is niet bij alle wasprogramma's mogelijk.
 2. Hoofdwas (II of 2): Hier moet u het waspoeder voor de hoofdwas toevoegen. Dit is het grootste compartiment en is geschikt voor de meeste wasprogramma's.
 3. Wasverzachter (*): Dit vakje is voor wasverzachter. Het maakt uw wasgoed zacht en ruikt lekker fris. Die komt tijdens de spoelfase vrij.

Wat als het wasmiddel in het verkeerde vakje zit?

Als u het wasmiddel in het verkeerde vakje doet, komt het op het verkeerde moment vrij en wordt uw kleding niet goed gewassen.

Als u het wasmiddel in het wasverzachterbakje plaatst, zal het vrijkomen tijdens de spoelcyclus, die korter is. Het product heeft dan minder tijd om de kleding te reinigen waardoor de spoelcyclus niet goed wordt voltooid. Het resultaat: er blijven resten wasmiddel op uw kleding achterblijven, wat leidt tot witte wasmiddelvlekken en een verhoogd risico op huidirritatie.

Hoeveel wasmiddel in wasmachine

De hoeveelheid die u nodig heeft, hangt af van hoe vuil uw wasgoed is, hoeveel er gewassen moet worden en de hardheid van uw water. Het kan dus variëren naargelang de wasbeurt. Raadpleeg de verpakking van uw wasproduct voor de aanbevolen dosering. 

Als u wilt weten hoeveel wasmiddel u moet gebruiken voor ideale wasresultaten, kunt u ons artikel over dosering.

Tips voor het beste resultaat met Persil 

 1. Sorteer uw wasgoed: Scheid witte en gekleurde kledingstukken om verkleuring te voorkomen.
 2. Gebruik een voorwas indien nodig: Als uw wasgoed erg vuil is, gebruik een voorwas. Dit helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken.
 3. Kies het juiste wasprogramma: Kijk naar het soort stof en hoe vervuild het is. Kies dan het passende programma.
 4. Voeg wasverzachter toe voor extra frisheid: Doe wasverzachter in het juiste vakje om uw was lekker zacht en fris te laten ruiken.

Als u meer tips wilt over hoe u de wasmachine correct kunt vullen, lees ons artikel over het laden van de wasmachine

Waspods gebruiken

Naast waspoeder en vloeibaar wasmiddel zijn er ook andere opties zoals wascapsules. Dit zijn kant-en-klare capsules die u rechtstreeks in de trommel plaatst voordat u uw kleding toevoegt. Zo doseer je altijd alles makkelijk op een snelle manier. Ontdek de Persil 4in1 Discs Universal wascapsules, die eenvoudig te doseren zijn.

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil 4in1 Discs Universal

  Persil 4in1 Discs Universal

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Universal Powder