Skip to Content

Vermijd verkleuring van zwarte kleding bij het wassen

Zwarte kledingstukken zijn tijdloze klassiekers die bij haast elke outfit passen. Ze zijn de favorieten in vele garderobes en worden vaak gedragen. Zwarte kleding moet dan ook vaak worden gewassen, vooral omdat lichter gekleurde vlekken er gemakkelijk op te zien zijn. Als u uw kleding er altijd fris en nieuw wilt laten uitzien, is het belangrijk om te weten hoe u uw zwarte kleren het beste kunt wassen zonder dat ze vervagen. Lees hier hoe u donkere kleren moet wassen.

Vêtements noirs pendus à sécher

De beste tip: de watertemperatuur voor het wassen van zwarte kleding

U vraagt zich misschien af op welke temperatuur u uw donkere kleren het beste wast. Als u uw kleding warm wast, worden de vezels beter losgeweekt en lossen vlekken en hardnekkig vuil beter op. Warm water veroorzaakt echter ook meer slijtage van de kleding, waardoor de kleur vervaagt. Als u twijfelt of u uw donkere kleding beter in warm of koud water wast, dan kiest u het beste voor een iets koudere temperatuur dan de maximumtemperatuur op het waslabel. Donkere kleding in koud water wassen helpt de kleur te behouden en beperkt de schade tot een minimum.

Zwarte kleding wassen

Hebben uw kleren echt een wasbeurt nodig of is het voldoende om ze even te laten luchten? Bezwete of vuile kleren moeten beslist worden gewassen, maar als u uw kleren telkens na één keer dragen wast, dan zullen ze heel snel verslijten. Ga na of uw kleren echt moeten worden gewassen en ga naar de volgende stap als u denkt van wel.

 1. Sorteer uw kleding - Was uw donkere kleren samen en zorg ervoor en dat er geen lichte of witte kledingstukken bij zitten. Zo voorkomt u dat lichter gekleurde kleding grijs wordt of vlekken krijgt, maar ook dat uw donkere kleding verbleekt.
 2. Gebruik het juiste wasmiddel - ‘Minder is meer’ wanneer het gaat om het wassen van zwarte kleding, en dat geldt ook voor de hoeveelheid wasmiddel die u gebruikt. U hebt natuurlijk wel genoeg nodig om vuil te verwijderen, maar als u te veel gebruikt, kan de kleur uit uw kleding trekken. Als u een wasmiddel van hoge kwaliteit gebruikt, zoals Persil® Black Gel vloeibaar wasmiddel, zal minder wasmiddel geen verschil maken voor een goede reiniging van uw kleding.
 3. Was donkere kleren in koud water  - Kan zwarte kleding worden gewassen in koud water? Jazeker! Koudere temperaturen houden kleding langer levendig, dus zolang u een wasmiddel van goede kwaliteit gebruikt, kunt u zwarte kleding op koudere temperaturen wassen. Dat is beter voor uw kleren én voor het milieu!

De beste tip van onze experts: zelfs als er vlekken zitten op uw zwarte kleding, hoeft u niet per se warm te wassen als u de vlek voorbehandelt met het juiste vlekverwijderingsmiddel. Als u niet zeker weet wat de beste manier is om de vlek te verwijderen, kijk dan eens op de handige Persil®-pagina Tips voor de vlekken.

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil 4in1 Discs Universal

  Persil 4in1 Discs Universal

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Universal Powder