Skip to Content

De ultieme gids voor fris en hygiënisch beddengoed

Niets is heerlijker dan een fris bed om in te slapen. Om een fijne slaapplek te blijven behouden, moet u het beddengoed regelmatig verversen en wassen. In deze gids van Persil leest u hoe u lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen goed reinigt.

Hoe kunnen voedselvlekken worden verwijderd

Waarom is het belangrijk om beddengoed regelmatig schoon te maken?

Tijdens uw slaap verliest u vocht, huidschilfers en haren. Bovendien kunnen bacteriën, huisstofmijten en schimmels zich ophopen in het beddengoed. Reinig het geregeld om allergieën, huidirritaties te voorkomen.

Hoe vaak moet u beddengoed wassen?

Het wordt aanbevolen om het elke 1 à 2 weken schoon te maken. De frequentie kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, allergieën en seizoensgebonden factoren. Tijdens de zomer, als u meer zweet, kan het nodig zijn om het beddengoed vaker schoon te maken.

Stap voor stap Handleiding voor het Wassen van Beddengoed

Stap 1: Sorteren

Begin met het sorteren op kleur en materiaal. Was wit apart van gekleurd om verkleuring te voorkomen. Houd rekening met de wasvoorschriften voor de verschillende materialen, zoals katoen, satijn en polyester.

Stap 2: Wasmiddel en wasprogramma kiezen

Kies een geschikt product dat past bij de kleur en het materiaal van uw beddengoed. Zet de wasmachine op het katoenprogramma. Gebruik 60 graden voor wit en licht materiaal, en 40 graden voor donkere kleuren.

Stap 3: Beddengoed wassen

Plaats het gesorteerde beddengoed in de wasmachine en voeg het juiste wasmiddel toe. Het is belangrijk om niet te veel wasgoed in de machine te doen. Op die manier kan het alles goed bewegen en kan het product overal komen.

Stap 4: Drogen

Haal het beddengoed onmiddellijk uit de wasmachine zodra het programma is voltooid. Hang het buiten om te drogen op een droogrek of waslijn. Het gebruik van een droger kan leiden tot krimp en extra kreukels.

Tips voor het Verwijderen van Vlekken uit Beddengoed

 • Behandel vlekken zo snel mogelijk met een geschikt vlekkenmiddel.
 • Gebruik koud water om bloedvlekken te verwijderen en behandel ze vervolgens met ossengalzeep.
 • Was vergeelde lakens met wat soda om de kleur te verwijderen (alleen voor witte of lichte lakens).

Veelgestelde Vragen over Beddengoed reinigen

Kan ik beddengoed tegelijk met handdoeken wassen?

Ja, u kunt ze samen schoonmaken. Let wel dat u alles goed sorteert op kleur.

Kan ik beddengoed en kleding bij elkaar wassen?

Was het liever niet samen met kledij, want kleren kunnen in kussenslopen of dekbedovertrekken vast komen te zitten. Bovendien vereist beddengoed een hogere temperatuur en langere wasprogramma's dan kleding.

Is het nodig om wasverzachter te gebruiken bij het schoonmaken van beddengoed?

Neen, maar het maakt uw beddengoed zachter en laat het lekker ruiken. Let op: sommige verzachters stoten vuil af en verminderen de vochtopname.

Kan ik beddengoed op 40 graden wassen?

Ja, u kunt het op 40 graden reinigen, vooral als het gaat om gekleurd of donker beddengoed. Wassen op 40 graden helpt om kleuren langer mooi te houden. Wassen op 60 graden is echter de meest efficiënte manier om bacteriën en huisstofmijt te doden.

Kan ik beddengoed op 30 graden wassen?

Ja, maar het verwijdert bacteriën en huisstofmijt minder goed. Om energie te besparen of kleuren langer mooi te houden, was en droog het beddengoed dan vaker voor goede hygiëne.

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil Color Gel

  Persil Deep Clean Gel Color

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Universal Powder