Skip to Content

De kunst van was sorteren

We maken allemaal wel eens mee dat we knoeien op onze nieuwe broek. Of kinderen die thuiskomen met vieze kleren na het spelen. Het geheim van een goede en grondige wasbeurt zit hem in het juist sorteren van uw wasgoed. Met deze tips houdt u uw kleding langer mooi en maakt u het wassen efficiënter.

Wasgoed sorteren en voorbehandelen

Waarom is het belangrijk om uw was te sorteren?

Gooit u al uw T-shirts en broeken bij elke wasbeurt in de wasmachine? Dat kan beter! Er zijn goede redenen waarom u bepaalde kledingstukken of materialen apart moet wassen:

 • Om uw kleding lang mooi te houden, is het belangrijk om de juiste wasvoorschriften te volgen. Zo behoudt u de kwaliteit van het materiaal.
 • Uw was-proces wordt efficiënter en u optimaliseert het gebruik van wasmiddel en wasverzachter.
 • Door vooraf uw wasgoed te sorteren, bespaart u tijd bij elke wasbeurt. Zo hoeft u geen talloze kledingstukken meer op te ruimen.

Sorteer uw was in 4 eenvoudige stappen

Nu we weten waarom sorteren belangrijk is, laten we het proces doornemen om alles juist te verdelen. Met deze "Was sorteren voor dummies" gids maakt u nooit meer een fout.

Stap 1: Was sorteren op kleur

Verdeel uw kleding in witte, gekleurde en donkere was. Rode en zwarte kledingstukken vervagen snel en geven vaak af. Was ze daarom apart om vlekken op andere kledingstukken te voorkomen.

Stap 2: Sorteer uw wasgoed op materiaal

Let ook op het soort stof bij het sorteren van uw was. Delicate materialen zoals zijde en wol reinigt u apart en met een speciaal programma. Kledij met natuurlijke vezels (katoen) en synthetische stoffen wast u best ook apart. Bij sommige artikelen mag je ook geen wasverzachter gebruiken, zoals handdoeken, sportkleding, waterdichte kledij en babykleding.

Extra tip: Gebruik waszakken voor delicate items zoals lingerie, wol en zijde. Zo voorkomt u beschadigingen door wrijving tegen andere kledingstukken.

Stap 3: Houd rekening met de mate van vervuiling

Pas de instellingen en hoeveelheid wasmiddel aan op basis van hoe vuil uw kleding is. Reinig sterk bevuilde kledij zo snel mogelijk om verse vlekken makkelijker te verwijderen.

Extra tip: Zichtbaar vuil moet u voorbehandelen voor het wassen met Persil Universal Gel of Persil Color Gel. Breng een beetje aan op de plek en wacht 10 minuten voordat u het wasprogramma start. Het vloeibare wasmiddel verwijdert hardnekkige vlekken en zorgt voor een onberispelijk wasresultaat.

Stap 4: Let op de was-temperatuur

Volg de instructies op de was-labels en selecteer de juiste temperatuur en wasprogramma voor elk kledingstuk dat u wast. Het is belangrijk om te weten wat de maximale temperatuur is waarop het kledingstuk gewassen kan worden. Zo voorkomt u krimp of verkleuring.

Bespaar energie door licht vuile kledij op lage temperatuur (30°C of 40°C) schoon te maken. Slim wassen en temperatuur goed gebruiken, bespaart geld op energierekening en is goed voor het milieu.

Extra tip: Was kleding binnenstebuiten als het gaat om delicate stoffen. Dit helpt om de vezels te beschermen en de levensduur van het materiaal te verlengen.

Organiseer uw wasruimte en bespaar

 • Zorg voor genoeg plaats in uw wasruimte om alles te sorteren, voorbehandelen, wassen en drogen.
 • Plaats meerdere manden in de badkamer of slaapkamer. Gebruik labels voor wit, gekleurd en donker wasgoed. Dit helpt om sorteerfouten te vermijden.
 • Kies voor milieuvriendelijke wasmiddelen en reinig uw kleding op lage temperaturen om energie te besparen.
 • Stel een was sorteren-schema op om het u nog gemakkelijker te maken. Geef aan wanneer u witte, gekleurde en donkere kledij wast, en wanneer u delicate items wast.

Onze aanbevolen producten

Ontdek meer goede raad:

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil 4in1 Discs Universal

  Persil 4in1 Discs Universal

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Universal Powder