Skip to Content

Was katoen slim en effectief met deze tips

Katoen is een erg veelzijdig materiaal dat we wel onder een of andere vorm in de meeste van onze kledingstukken terugvinden. Nagenoeg iedereen draagt, gebruikt of slaapt elke dag op katoen, in een 100% zuivere versie of een blend met een andere stof. Daarom is het ook zo belangrijk te weten hoe u katoenen kleding juist moet wassen en hoe u kunt voorkomen dat ze krimpen. Deze stof kan zo geweven zijn dat ze extreem duurzaam is of net bijzonder delicaat. Wat betekent dat er geen echte one-size-fits-all methode bestaat om katoenen kleding te wassen. Toch kunnen enkele algemene richtlijnen al nuttig zijn. We overlopen alvast de basis stappen op het vlak van ‘katoenonderhoud’. Lees niettemin altijd eerst de wasvoorschriften voor u uw katoenen kledingstukken wast en volg nauwgezet het label met de wassymbolen.

Hoe kunnen voedselvlekken worden verwijderd

Hoe draagt u zorg voor uw katoenen kleding?

We overlopen hier enkele basistechnieken om uw katoenen kleding er langer op hun best te laten uitzien.

 

Hoe voorkomt u dat katoen krimpt?

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het wassen (en drogen) van katoenen kleding is dat ze dat bij een te hoge temperatuur doen. De heel duurzame materialen zijn weliswaar bestand tegen hogere temperaturen, maar de meeste katoenen stoffen zullen na verloop van tijd, zo niet onmiddellijk, krimpen als ze in te warm water belanden. Ook als u uw katoenen kleding op een te hoge temperatuur droogt, kunnen de vezels gaan krimpen. De temperatuur verlagen bij het wassen en drogen van uw katoenen outfits, is dus van dermate grote belang om te voorkomen dat ze plots een maatje kleiner uitvallen.

 

Als u de temperatuur wat terugschroeft voor uw katoen was, is de kans ook minder groot dat de kleuren gaan uitlopen. En bovendien spaart u er energie en dus geld mee uit!

 

Zo wast u katoenen kleding stap per stap

 1. Lees de was instructies op het label en verzeker u ervan dat het kledingstuk wel degelijk in de wasmachine mag.
 2. Behandel eventuele vlekken vooraf. Doe dat eerst op een onopvallend stukje van het kledingstuk zodat u zeker bent dat het product dat u gebruikt, de stof of de kleur niet aantast.
 3. Sorteer uw katoenen wasgoed in witte, lichte en donkergekleurde stukken. Houd delicate kledingstukken of stofjes die met de hand gewassen moeten worden, zeker apart.
 4. Was de kledingstukken volgens de wasvoorschriften met uw favoriete Persil wasmiddel. Voor meer gebruiksgemak kunt u ook opteren voor de Discs van Persil. Probeer altijd tegen de laagst mogelijke temperatuur te wassen, tenzij het kledingstuk heel vuil is. Over het algemeen kan katoen gewassen worden volgens het normale wasprogramma. Als uw machine echter een specifiek programma voor katoen heeft, kunt u altijd daarvoor kiezen.
 5. Haal het wasgoed onmiddellijk uit de wasmachine. Zo beginnen uw kleuren niet muf te ruiken en verkreukelen ze minder gemakkelijk.
 6. Als ze in de droogtrommel mogen, gebruikt u die bij voorkeur bij een lage temperatuur. Denk eraan altijd eerst de instructies op het waslabel te lezen. Andere stukken moeten mogelijk aan de waslijn of ze moeten eerst weer in vorm worden gebracht alvorens ze plat te leggen om te laten drogen. 

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Universal Gel

 • Persil Color Gel

  Persil Color Gel

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Power Poeder