Skip to Content

Witte kleren wassen en verzorgen

Witte was is er in alle maten en vormen. Denk maar aan zacht linnengoed, overhemden en sokken en alles daartussenin. Hoe witte kledingstukken gewassen en behandelt worden, bepaalt hoelang ze meegaan en hoe stralend wit ze blijven. Wij verklappen hoe witte kleding er was na was steeds beter uit kan zien.

Hoe verwijder je koffie- en theevlekken

Trucjes voor het wassen om de witheid van kleding beter uit laat springen

Sorteer en verdeel witte was over verschillende wasbeurten

Veel mensen scheiden de witte van de gekleurde was, maar dat is dan ook alles. Om witte stukken optimaal wit te houden, moet u uw was nog verder uitsorteren voor de best mogelijke resultaten. Zo verzekert u zich van een maximale reiniging bij elke wasbeurt.

Volg de instructies op het waslabel van uw kleding en ander textiel om de witte kledingstukken te sorteren. De volgende weetjes zijn daarbij het belangrijkst:

 • Kan dit stuk in de machine gewassen worden of moet het naar de droogkuis?
 • Bij welke temperatuur?
 • Welk wasprogramma wordt aanbevolen?
 • Hoe moet het gedroogd worden?

Voor uw witte was gelden mogelijk drie afzonderlijke wasbeurten, met name:

 • Normale/dagelijkse witte was: Het gaat dan veelal om overhemden en blouses die in warm water gewassen mogen worden.
 • Wit linnengoed en sokken: Dingen zoals handdoeken, lakens, sokken en sporttruien kunnen over het algemeen veilig samen gewassen worden bij hoge temperaturen.
 • Delicate witte stukken: Dunne blouses, lichte overhemden en delicate lingerie worden bij voorkeur afzonderlijk gewassen in koud water. Hier is een wasprogramma voor fijne was het meest aangewezen. Controleer de wasvoorschriften bij deze items. Veel delicate stukken moeten met de hand gewassen worden of u moet ze platleggen om te laten drogen.

Weten hoe u witte kleding moet wassen, wordt een stuk eenvoudiger als u altijd de wasinstructies van uw kleding volgt en de kledingstukken waarvoor dezelfde voorschriften gelden, al vooraf samenhoudt.

Vlekken op witte was voorbehandelen

Was witte kledingstukken altijd direct als u er bv. op gemorst hebt.  Recente vlekken zijn veel gemakkelijker te behandelen dan als ze al opgedroogd zijn!

Behandel lastige vlekken voor met een wasmiddel voor u ze wast. Wrijf in dat geval een beetje van het wasproduct in de vlek. Steek het vervolgens in de wasmachine en voeg de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel toe.

Hoe doet u de witte was?

Witte kleding wassen in de wasmachine

 1. Kies het juiste programma voor het type wasgoed dat u wil wassen. Daarom is een correcte sortering zo belangrijk — u kunt meteen het gepaste programma selecteren voor het beste wasresultaat zonder dat uw kleding beschadigd raakt.
 2. Gebruik de toegelaten maximumtemperatuur zoals vermeld bij de voorschriften op het waslabel in uw kleding. Over het algemeen geldt de regel dat hoe warmer het water is, hoe witter uw kleding weer uit de machine komt. En ook daarbij komt opnieuw die correcte sortering te pas. Bij de correcte temperatuur straalt uw witte was ‘in no time’ weer als vanouds.
 3. Voeg de juiste hoeveelheid wasmiddel aan uw wasgoed toe. Controleer op de verpakking welke dosis u moet gebruiken en vul uw wasmachine met de maximale hoeveelheid wasgoed zoals aanbevolen door de fabrikant. Dat bespaart u water en wasproduct. Overlaad de wasmachine niet – dan wordt uw kleding mogelijk niet grondig gewassen.
 4. Haal witgoed na afloop van het programma zo snel mogelijk uit de wasmachine.

Wasproducten voor witte kledij
Alle Persil® ProClean® wasproducten zijn ontwikkeld met een formule om witte kleding, linnen en ander wasgoed langer wit en stralend te houden:

Hoe zorgt u voor uw witte kleding bij het drogen?

Hou de volgende zaken in het achterhoofd wanneer u uw witgoed droogt:

 • Haal was zo snel mogelijk uit de wasmachine. Als vochtige kleding te lang in de machine blijft zitten, kunnen er schimmelige en muffe geurtjes ontstaan.
 • Controleer uw kleding op vlekken voor u ze in de droogkast steekt. Ga voor een nieuwe voorbehandeling en wasbeurt als u nog vlekken aantreft. Als u kleding met vlekken droogt, kunnen ze uitharden waardoor u ze er nog moeilijker uit krijgt.
 • Selecteer de gepaste droogcyclus voor uw was. Controleer de wasinstructies op uw kleding. Mogen de kleren bv. wel bij hoge temperaturen gedroogd worden? Mogen ze überhaupt wel in de droogtrommel? 

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Universal Gel

 • Persil Color Gel

  Persil Color Gel

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Power Poeder