Skip to Content

Kleren drogen op de juiste manier

Als u uw wasgoed op de juiste manier droogt, gaat uw kleding langer mee en kunt u besparen op water- en elektriciteitskosten. Pas onze tips hieronder toe om uw was te drogen als een expert. 

Voordat u uw kleren in de droger stopt ...

Haal de schone was zo snel mogelijk uit de wasmachine om te voorkomen dat er onaangename geurtjes ontstaan. Door uw was onmiddellijk te drogen te hangen beperkt u ook de kreuken en kunt u hem achteraf gemakkelijker strijken.

Controleer of uw voorbehandeling met Persil Universal Gel heeft gewerkt en de vlekken eruit zijn. Wasgoed met vlekken laten drogen maakt de vlekken immers hardnekkiger.

Sorteer uw wasgoed. Scheid de kleren die in de droger moeten (zoals katoen, linnen, jeans, lakens of handdoeken) van de kleding die u beter te drogen kunt hangen (zoals beha's, kousen en andere fijne was, zijde, wol, kleding met kralen of sportkleding). Controleer bij twijfel het waslabel (het label met alle wassymbolen. Controleer tijdens het sorteren de zakken op spullen zoals geld, telefoons of portefeuilles.

Was drogen in de droogtrommel

Elke droger is een beetje anders en heeft zijn eigen instellingen. De meeste hebben wel kreukelbestendige, normale en delicate of zachte cycli.

De meeste kledingstukken die geschikt zijn voor de droger kunnen worden gedroogd op de stand ‘kreukelbestendig’ die een gemiddelde hoeveelheid warmte gebruikt, met een tiental minuten koele lucht op het einde om kreukels te verminderen.

De ‘normale cyclus’ gebruikt intense warmte en mag alleen worden gebruikt voor de sterkste stoffen (zoals handdoeken, lakens en jeans).

Instellingen voor ‘fijne’ of ‘delicate’ was kunnen worden gebruikt voor kleding die alleen op geringe warmte kan worden gedroogd.

Nog enkele tips voor uw kleding in de droger:

 • Droog uw was niet te fel. Als u uw kleding blootstelt aan te veel warmte, beschadigt u alleen maar de stof.
 • Droog volle ladingen, maar overlaad de droger niet. Stop er niet te veel was in om onnodige kreukels en slecht gedroogde was te voorkomen.
 • Maak de pluizenfilter leeg na elke droogbeurt. Dat verbetert de doeltreffendheid van uw droger. Volle filters vormen zelfs brandgevaar.
 • Probeer even zware stukken samen te drogen. Lichte en zware stukken zoals handdoeken samen drogen, kan de delicatere stoffen beschadigen.

Was drogen zonder droger

U hebt niet per se een wasdroger nodig om uw was te drogen – u kunt ook een waslijn gebruiken. Als u de was sneller wilt drogen, kunt u een droger gebruiken. Uw kleding aan de lucht laten drogen is echter een heel goede manier om te besparen op energie- en waterkosten, en is natuurlijk veel milieuvriendelijker. Door de was buiten te drogen, kan de zon ook helpen om de witte was helderder te maken.

Als u uw was aan de lijn droogt, hang hem dan zo snel mogelijk na het wassen op. Zo voorkomt u dat nat wasgoed onaangename geurtjes krijgt doordat het te lang in de wasmachine is gebleven.

Strijk de kledingstukken glad met de hand en trek ze in vorm voor het ophangen, om ze achteraf gemakkelijker te kunnen strijken. Kledingstukken van wol of zijde moeten waarschijnlijk in vorm worden gebracht en plat worden gedroogd. Controleer in geval van twijfel het waslabel. 

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Universal Gel

 • Persil 4in1 Discs Universal

  Persil 4in1 Discs Universal

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Power Poeder