Skip to Content

Hoe vaak en op welke temperatuur moet u lakens wassen?

Wist u dat we gemiddeld een derde van ons leven slapend doorbrengen? Het is belangrijk om regelmatig uw lakens en beddengoed te wassen. In dit artikel geven we u tips om ze lang fris en schoon te houden. Zo geniet u elke avond van een heerlijke nachtrust!

Close up van een wit kussen en lakens

Hoe vaak moet u lakens wassen?

De aanbevolen frequentie voor het wassen van lakens varieert afhankelijk van persoonlijke hygiëne, klimaat en levensstijl. Over het algemeen wordt aangeraden om uw beddengoed minstens één keer per maand schoon te maken.

Het heeft verschillende voordelen, zoals:

 • Verminderen van allergenen, zoals huisstofmijt en pollen
 • Voorkomen van onaangename geurtjes
 • Verbeteren van slaaphygiëne door het verwijderen van dode huidcellen

Op hoeveel graden moet u lakens wassen?

U kunt ze op verschillende temperaturen reinigen, van koud tot heet. Kies afhankelijk van het materiaal, kleur, vlekken of geurtjes.

 • Schone en energiezuinige reiniging: Beddengoed kan u meestal wassen tussen 40 en 60 graden Celsius. Zo verwijdert u vuil, blijft het hygiënisch en spaart u energie uit. Op deze temperatuur elimineert u ook bacteriën, huisstofmijt en allergenen. Zo slaat u twee vliegen in één klap.
 • Kleurbehoud: Bij gekleurd beddengoed kiest u best een lagere temperatuur, zoals 30 graden Celsius. Zo voorkomt u dat de kleuren vervagen of verbleken. Gebruik ook een wasmiddel dat speciaal gemaakt is voor gekleurde stoffen, zoals Persil Color Gel of Persil Universal Poeder. Dit houdt de kleuren mooi en voorkomt vervaging.
 • Speciale materialen: Heeft u lakens van fijne stoffen zoals satijn of zijde? Dan is het belangrijk om de was-instructies op het label te respecteren. Vind hier een overzicht van alle wassymbolen. Reinig ze met de hand of gebruik een speciaal wasprogramma om schade te voorkomen. Voor delicate stoffen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Persil Universal Gel.
 • Hardnekkige vlekken en geurtjes: Soms moet u de temperatuur verhogen om hardnekkig vuil of geurtjes te verwijderen. Bij bloedvlekken, zweet of urine helpt wassen op 90 graden om ze weg te werken. Let op: te vaak een heet wasprogramma kan uw beddengoed beschadigen en verbruikt meer energie. Lees hoe u vlekken uit lakens haalt met Persil.

Eerste wasbeurt van nieuw beddengoed

Nieuwe dekbedovertrekken moet u bij de eerste keer apart schoonmaken met een scheutje azijn erbij. Dit helpt om extra kleurstoffen en chemicaliën te verwijderen en houdt het materiaal langer mooi van kleur.

Hoe flanellen lakens wassen?

Flanellen dekbedovertrekken en lakens moet u voorzichtig wassen om krimpen en vervagen te voorkomen. Volg deze tips om uw flanellen beddengoed in topconditie te houden:

 • Was op een lage temperatuur (maximaal 40°C) om krimpen en vervagen te voorkomen.
 • Gebruik een mild wasmiddel en vermijd bleekmiddelen en wasverzachters.
 • Flanellen lakens droogt u daarna liefst aan de wasdraad. Of zet ze in de droger op een lage temperatuur.

Welk programma gebruikt u voor het wassen van lakens?

Moderne wasmachines bieden verschillende wasprogramma's, zoals snel, delicaat en ecologisch wassen. Om uw lakens en beddengoed efficiënt schoon te maken, kunt u een standaard katoenprogramma selecteren. Dat maakt ze goed schoon, zonder dat de stof wordt beschadigd.

Tips voor comfortabel beddengoed, het jaar hele door

Het aanpassen van uw beddengoed aan de verschillende seizoenen kan een groot verschil maken in uw slaapcomfort.

Gebruik tijdens de hete zomermaanden lichtere lakens en dekens van katoen of andere fijne materialen. Dit helpt het reguleren van de lichaamstemperatuur en zorgt voor een koelere nachtrust. Schakel in koudere maanden over naar dikker beddengoed om warm te blijven tijdens de frisse nachten.

Conclusie

Het is belangrijk om beddengoed regelmatig te wassen en te verversen. Dit kan op 40-60°C met het standaard katoenprogramma. Gebruik een hoogwaardig wasmiddel zoals Persil om vezeldiepe reinheid en stralend heldere was te bereiken. Probeer Persil vandaag en geniet van een fris bed 's avonds.

Aanbevolen producten

 • Persil Universal Gel

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil Color Gel

  Persil Deep Clean Gel Color

 • Persil Universal Poeder 

  Persil Universal Powder